Tuesday, October 19, 2010

Sapanta - Cimitirul vesel


Acest Cimitir Vesel a fost creatia sculptorului Stan Patras, arhitect de prestigiu traditie mostenita de generatia sa din tata in fiu.
La inceput el a sculptat 10 cruci pe an, metoda muncii sale pastrandu-se si in ziua de astazi. Lemnul de stejar a constituit pentru artist materialul ideal pentru sculpturael pastrand si astazi elementele specifice ale culturii ; motivele geometrice precum si basorelieful.
In anul 1934 sculptorul a inceput sa scrie epitafuti pe cruci. De obicei acestea cuprindeau un scurt poem scris la persoana intai, plin de arhaisme, regionalisme si erori de scriere. Se remarca deasemena caracterul filozofic al creatiei sale unde se observa o antiteza intre relativitatea mortii si caracterul dinamic al vietii, argumentul principal fiind evadarea din neant prin arta.
Intreaga viata a satului este strans legata de acest cimitir, intreaga populatie a Sapantei de la pastori sau tarani, la doctori si muzicieni a pastrat vii de-a lungul timpului valorile, traditiile si obiceiurile sacre ale comunitatii avand o contributie majora la dezvoltarea culturii si a contiintei ationale a memoriei colective , creandu-se astfel o noua conceptie asupra existentei pe fondul melodios al vietii. Spiritul creativ al lui Stan Patras a fcaut din acest monument al Sapantei un vestigiu al civilizatiei si culturii romanesti.

No comments:

Post a Comment