Tuesday, October 19, 2010

NEAMT - MANASTIRE


















In camera mormintelor este ingriopat Stefan Voievod, unchiul lui Stefan cel Mare. Manasirea finalizata la 1497 este construita in stilul de acum clasic al arhitecturii moldovenesti cu planul acela treflat al acoperisului cu contraforturi. Construita in intregime din piatra biserica a suferit modificari si reamplasari de-a lungul timpului. Cea de-a doua biserica din manastire a fost terminata prin 1960 dar contine o icoana facatoare de minuni a fecioarei Maria cu 3 maini.
In 1986 pe aleea ce duce de la turnul clopotnitei la biserica veche pamantul s-a cutremurat si s-a crapat iar calugarii sapand au desocperit moastele unui sfant placut lui Dumnezeu pe care le-au mutat in biserica la loc de cinste intr-o racla unde pot fi vazute de catre credinciosi.
Muzeul este unul valoros plin de carti si podoabe bisericesti, ca si de negative ale tipariturilor ce se faceau aici in sec XVII-XVIII. O experienta cu adevarat deosebita vizitarea manastirii de aici, un adevarat centru de cultura si spiritualitate romaneasca in aceasta parte de tara.

No comments:

Post a Comment