Tuesday, October 19, 2010

NEAMT - MANASTIRE


















In camera mormintelor este ingriopat Stefan Voievod, unchiul lui Stefan cel Mare. Manasirea finalizata la 1497 este construita in stilul de acum clasic al arhitecturii moldovenesti cu planul acela treflat al acoperisului cu contraforturi. Construita in intregime din piatra biserica a suferit modificari si reamplasari de-a lungul timpului. Cea de-a doua biserica din manastire a fost terminata prin 1960 dar contine o icoana facatoare de minuni a fecioarei Maria cu 3 maini.
In 1986 pe aleea ce duce de la turnul clopotnitei la biserica veche pamantul s-a cutremurat si s-a crapat iar calugarii sapand au desocperit moastele unui sfant placut lui Dumnezeu pe care le-au mutat in biserica la loc de cinste intr-o racla unde pot fi vazute de catre credinciosi.
Muzeul este unul valoros plin de carti si podoabe bisericesti, ca si de negative ale tipariturilor ce se faceau aici in sec XVII-XVIII. O experienta cu adevarat deosebita vizitarea manastirii de aici, un adevarat centru de cultura si spiritualitate romaneasca in aceasta parte de tara.

Humulesti, Casa memoriala Ion Creanga


Construita in 1893 de catre bunicul lui Ion Creanga casa a devenit muzeu in 1951. Este unul din cele mai vizitate case memoriale din Romania lucru normal daca tinem cont de faptul ca a fost locul nasterii marelui scriitor. Exponatele prezentate sunt nu doar marturii autentice ale traditiei populare a locuitori.or din aceasta parte a tarii cat mai ales marturii ale operei Amintiri din Copilarie.

Cluj-Napoca

Orasul Cluj-Napoca este asezat la o altitudine de 340 m, pe valea Somesului, fiind considerat din punct de vedere al vechimii, unul dintre cele mai importante orase dacice, atestat prima data sub numele de Napoca, nume care a fost amintit si de Ptolemeu in scrierile sale din acea perioada.
In timpul domniei imparatului roman Hadrian orasul Cluj devine municipiu si mai apoi in perioada lui Marcus Aurelius devine colonie.
De-a lungul timpului orasul Cluj-Napoca cunoaste diverse forme de dezvoltare economica datorita asezarii sale la rascrucea unor importante drumuri comerciale si la poalele muntilor Apuseni, ale caror mine de aur au fost ravnite si exploatate de romani.
Amintim ca la Cluj-Napoca in anul 1443 s-a nascut Matei Corvin  regele Ungariei si principele Transilvaniei. Statuia acestuia troneaza si astazi in Piata Libertatii. Statuia a fost premiata la expozitia universala de la Paris din anul 1896.

Sapanta - Cimitirul vesel


Acest Cimitir Vesel a fost creatia sculptorului Stan Patras, arhitect de prestigiu traditie mostenita de generatia sa din tata in fiu.
La inceput el a sculptat 10 cruci pe an, metoda muncii sale pastrandu-se si in ziua de astazi. Lemnul de stejar a constituit pentru artist materialul ideal pentru sculpturael pastrand si astazi elementele specifice ale culturii ; motivele geometrice precum si basorelieful.
In anul 1934 sculptorul a inceput sa scrie epitafuti pe cruci. De obicei acestea cuprindeau un scurt poem scris la persoana intai, plin de arhaisme, regionalisme si erori de scriere. Se remarca deasemena caracterul filozofic al creatiei sale unde se observa o antiteza intre relativitatea mortii si caracterul dinamic al vietii, argumentul principal fiind evadarea din neant prin arta.
Intreaga viata a satului este strans legata de acest cimitir, intreaga populatie a Sapantei de la pastori sau tarani, la doctori si muzicieni a pastrat vii de-a lungul timpului valorile, traditiile si obiceiurile sacre ale comunitatii avand o contributie majora la dezvoltarea culturii si a contiintei ationale a memoriei colective , creandu-se astfel o noua conceptie asupra existentei pe fondul melodios al vietii. Spiritul creativ al lui Stan Patras a fcaut din acest monument al Sapantei un vestigiu al civilizatiei si culturii romanesti.

Mănăstirea Voroneț

Mânăstirea Voroneț este situată în satul cu același nume, la 36 km de Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai patru luni și jumătate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Legenda “originii” bisericii unește pe vecie douã mari personalitãți în destinul nostru național: ctitorul mãnãstirii Ștefan cel Mare și cuviosul pãrinte Daniil, primul stareț al mãnãstirii, unul din cei mai mari sfinți pe care i-a odrãslit pãmântul Moldovei, sihastru și duhovnic vestit.O sfântã candelã aprinsã vegheazã mormântul Sfântului Daniil Sihastru de unde obștea mãnãstirii ia binecuvântarea pentru slujbele de: dimineațã, dupã-amiazã, și de la miezul nopții.
Viata monahală s-a întrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic și s-a reluat în anul 1991, de data aceasta cu obște de călugărițe sub stareția Stavroforei Irina Pântescu.



Pictura


Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. În scenele din altar și din naos artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate. Printre aceste picturi de interior atrag atenția mai ales: Cina cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea picioarelor (in altar), Ciclul patimilor și tabloul votiv al domnitorului Ștefan cel Mare (în naos).
Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.

Castelul Bran


Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic, situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. Inițial, castelul Bran a fost o cetate de „trecătoare” cu scop militar, patrulateră neregulată. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări cum ar fi: adăugarea turnului de sud, construcția unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886 acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă.

Cetatea a fost transformata în castel în anul 1920 pe când era în proprietatea reginei Maria, perioadă în care s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare.

Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.